palyazat

Burkolás fuga nélkül? Lehetséges?

Egyre többen keresnek olyan járólapot és csempét amit fuga nélkül lehet burkolni. Sajnos egyre több gyártó hirdeti úgy a hidegburkolatait, hogy fuga nélkül burkolható. Ezek elsősorban az úgynevezett retifikált vagy lézervágott lapok. Sokan egyből megörülnek ennek, több okból is. Egyrész megsporolhatják a fugázó anyag költségét és nem kell félni attól hogy később foltos lesz a fuga.

Mi azonban ezt egyáltalán nem ajánljuk! Több okból is.

Még az úgynevezett Retifikált (kalibrált) lapok is a gyártástechnoloigiából adódóan soha nem lesznek 100 %-osan méretpontosak. Ezért könnyen beláthatjuk, hogy bármennyire is probáljuk szorsan összerakni tökéletes illesztést nem lehet elérni! Ezekben a szemmel alig észrevehető hézagokba bejuthat a víz és a szennyeződés. Az összegyűlt víz később penészedést okozhat vagy rosszabb esetben kültéren a burkolólap felfagyását okozza!

Talán még ennél is fontosabb a műszaki tartalom. Minden anyag a hőmérsékletváltozásra tágul és zsugorodik. Ezeket a mozgásokat a fuga tudja lekövetni, mivel sokkal rugalmasabb anyag a burkolólapnál. Gondoljunk bele, egy sötét színű burkolólap a teraszon nyáron akár 40-50 fokra is képes felmelegedni, míg télen akár -15 fokra is lehülni. Amennyiben fuga nélkül burkolnánk a hőmérsékletkülönbség hatására keletkező tágulást nem tudná lekövetni és felválik a burkolólap. Nyílván itt a diletációs hézagok kialakításásra is nagy hangsúlyt kell fektetni, nem elég a fugahézag.

zért van hogy a hidegburkolással foglalkozó szakmai szövetség (MÉVSZ) is kifejezetten tiltja a fuga nélküli burkolást.

Mi mindenképpen azt javasoljuk érdemes betartani a MÉVSZ által javasolt fugahézagokat, viszont ha mindenképpen ragaszkodunk a minimális fugához akkor belérben min. 2 mm, kültérben min. 3 mm fugahézagot használjunk.